Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. augusztus 7. szombat

MÉB 57. | JogIQ

A most következő blogra is lehetne azt mondani, hogy mit keres az építészeti blogok között? Valahol talán jogos is volna az észrevétel, csakhogy az utóbbi időben számtalan olyan kérdést kapunk, ami sokkal inkább jogász közreműködését, mintsem építészét igényelte volna. Mindezzel csak azt szeretném jelezni, hogy a szakmánk is át van szőve – szinte minden részében – a joggal, anélkül már meg sem tudunk mozdulni, így talán nem árt ha a szakmabeliek és persze a lehetséges építtetők megismernek egy olyan hiánypótló blogot, mint amilyen a Keserű Imre által szerkesztett JogIQ blog.

Mit érdemes tudni Rólad?

1982-ben születtem, jelenleg a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója vagyok, jogász szakon, most fejeztem a második évfolyamot, a Hajdú-Bihar megyében található Püspökladányban lakok. Július elején volt munkahelyváltásom, 2005. február elsejétől 2010. július 5-ig rendőrként dolgoztam. A rendőri pályafutásomat Budapesten kezdtem, a XV. kerületben, járőr voltam, majd 2005. októberében saját kérelmemre Hajdú-Bihar megyébe, a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságra kerültem. Itt baleseti helyszínelőként, valamint baleseti vizsgálóként dolgoztam. 2010. február 1-jén szintén saját kérelmemre a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályára kerültem, baleseti vizsgálóként dolgoztam egészen július 5-ig. Július 5-én közös megegyezéssel leszereltem a rendőrségtől, ezzel befejezve a rendőri pályafutásomat. Jelenleg a hvg.hu-nak dolgozok, valamint augusztus végén egy hajdúszoboszlói ügyvédi irodában is fogok tevékenykedni, ugyanis az egyetem elvégzése után ügyvédként szeretnék dolgozni, a közlekedési területen maradnék, közlekedési szakjogász kívánok lenni.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

A blogot 2009-ben azért indítottam, mert a magyar blogszférában nem találkoztam olyan bloggal, amely egy kicsit emberibb formában foglalkozik a joggal. A blogommal a célom az, hogy egy kicsit emberibbé varázsoljam a jogot az olvasóim számára, valamint a jogi szöveg mögé tekinteni, megfogva annak lényegét.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Mint említettem, rendőrként dolgoztam, tehát a jog a munkám szerves része volt, folyamatosan a jogban dolgoztam. A jogon belül természetesen a büntetőjog áll közel hozzám.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

A blog írására senki sem ösztönzött, teljesen szabad akaratomból indítottam, belső kényszerből.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Nagyon változó, hogy mennyi írás jelenik meg. Nem szabom meg magamnak, hogy naponta kell írni egy bejegyzést. Ahogy jön. Volt olyan hónap, hogy 40 bejegyzés is készült, de volt olyan is, amikor 10 alatt volt az írások száma. Természetesen a vizsgaidőszakban kevesebb időm van foglalkozni a bloggal, ilyenkor rövidebb, hírszerű bejegyzések születnek általában.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

A blogom a közlekedési joggal kíván foglalkozni (ez is a kedvenc témám, otthon érzem magam benne), de nem ragadok meg csak ennél az egy jogágnál, nyitott vagyok bármilyen jogi téma felé, amely a blogon lévő írásokból is látható. Az olvasók körében kifejezetten népszerűek a KRESZ-szel kapcsolatos írások, a közigazgatási bírásággal foglalkozó bejegyzések.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Minden egyes látogatóért egyedül, vagyis az írásaimmal küzdök meg. Eleinte nagyon kevés volt a napi látogató, de mára napi 400-500-ra sikerült feldolgozni a napi egyedi látogatók számát. Emellett a blog RSS csatornájára jelenleg 210 felhasználó van feliratkozva. Hozzászólások száma változó, van olyan bejegyzés amelyre nem érkezett hozzászólás, de volt már olyan, amelyre 100 feletti hozzászólás érkezett. A hozzászólásokban érkezett kérdésekre megpróbálok a lehető legrövidebb időn belül válaszolni.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Tavaly több olyan bejegyzésem volt, amely a mai napig is nagyon olvasott, ilyen például az ittas vezetéssel, merre utazhatunk személyi igazolvánnyal című bejegyzések. De nagyon népszerű a biztonsági gyermeküléssel kapcsolatos írás, és a STOP táblával foglalkozó is, de többet is felsorolhatnék még, de a legnépszerűbbek biztos, hogy ezek.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

A témákat teljesen egyedül választom ki, de volt már rá példa, hogy mások témajavaslatát dolgoztam fel.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Változó. Van úgy, hogy nincs időm a blogomra ránézni, de van olyan nap, amikor több órára is leköt a blog, és annak karbantartása, bár ebben nagyon nagy segítségemre van Szekeres Tamás fejlesztő. Egy-egy komolyabb téma feldolgozása akár több órát is igénybe vehet, hiszen minden témában a lehető legjobban akarok elmélyedni, minden kérdéskörét körüljárni a legrészletesebben.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Természetesen van személyes ismertségem más bloggerel is, de jogi témájú bloggert nem ismerek.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Építészfórum, valamint a GreenPolis blog.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Nincs tervben, hogy valamikor is abba akarom hagyni, addig írom, amíg van kedvem hozzá. De ez a veszély nem fenyeget, hogy a jogot valamikor megunnám, hiszen nagyon szeretem. 🙂

Van más blogod is?

Ezt az egy blogot írom, azt hiszem, hogy egy másik blogot nem bírnék sem energiával, sem idővel.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Természetesen jelen vagyok Twitteren és a Facebookon is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Mindkét közösségi csatornát nagyon fontosnak tartom, hogy jelen legyek, hiszen komoly szakmai és baráti kapcsolatokat lehet kialakítani, valamint a bejegyzéseim ezekkel az eszközökkel nagyon könnyen, sok emberhez juthat el. A blogomon is vannak megosztási csatornák (Facebook, iWiW, Tumblr, Twitter, Email, Google Reader, Google Buzz). Véleményem szerint egy blognak ezek nélkülözhetetlenek.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Azt szeretném üzenni, hogy a médiának nem kell mindig hinni, hiszen nagyon felszínesen járnak körül például egy-egy jogi témát, aminek „köszönhetően” nagyon sok félretájékoztatást adnak, amellyel emberek millióit vezetik félre akaratukon kívül. Nagyszerű oldalak vannak, amelyeknek segítségével könnyen utána lehet járni egy-egy jogszabálynak, amelyeket teljesen ingyenesen lehet elérni, és használni.

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png JogIQ – Egy blog a jog világáról,
A blog indulása: 2009 | publikus emailcím: info kukac jogiq.com
A blog szerzője: Keserű Imre | Twitter | Facebook

[poll id=”37″]

Hozzászólások (1): megnézem

  • Amik miatt a rendőrök kiakadnak… | JogIQ

    2010. november 26. péntek 15:47

    #77571

    […] ahogyan augusztus elején olvasható volt a Koos.hu oldalon egy velem készített interjúban, hogy néhány hónappal ezelőttig én is a rendőrséget erősítettem, de ennek mára vége, […]

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább